Spårvägen-tränare får fint pris! Intervju med årets ungdomsledare: Tomé!

Spårvägen-tränare får fint pris! Intervju med årets ungdomsledare: Tomé!

Vår tränare och Spårvägen-legend Tomé har fått ett fint pris av Stockholms Stad nämligen Årets Ungdomsledare! Vi passade på att ta en pratstund med Tomé.

Hej Tomé, hur går terminen?
Terminen går mycket bra! Vi har haft mycket utbildningar och tränarträffar för att förbättra klubben och har många nya rutiner sedan vår nya klubbchef Frej kom in vilket förenklat mycket för arbetet. Under corona har alla delar av verksamheten fungerat bra tycker jag, trots restriktionerna.

Du blev nyligen utsedd till årets ungdomsledare i Stockholm, hur kändes det när du fick reda på det?
Underbart! Det är första gången jag får detta pris efter 20 års arbete i Spårvägen. Det ger mig inspiration att jobba hårdare och utveckla verksamheten, jag är mycket glad och stolt!

Vad tycker du är viktigast att lära de små barnen?
Bra fråga! Lätta och roliga övningar som bygger deras framtid i tennisen. Motorik, koordination och enkla övningar från grunden. Det finns många olika övningar men man måste vara utbildad och titta individuellt vad de behöver och anpassa nivån. Det är en lång process att träna barnen och man ska inte stressa fram något.

Vad har du för tennisbakgrund egentligen?
Jag började träna i mitt land Guinea-Bissau när jag var 9-10 år. När jag var 14 år så började jag vinna turneringar och vid 17 fick jag spela i juniorlandslaget, resa runt i Afrika och spela tävlingar mot andra nationer. Jag spelade i seniorlandslaget i 8 år och sedan gick jag över till tränare och lagkapten. Jag reste runt med spelarna till bl.a. Portugal, Brasilien m.fl. Som tränare jobbade jag med olika idrotter i Guinea Bissau. Bland annat som gymnastiklärare i Svenska skolan. En gång blev jag skickad till Nordkorea på studentfestivalen för idrott där många f.d. kommunistländer som Cuba, Ryssland, Kina m.fl. samlades. Förbundet i Guinea-Bissau gav resan till mig som ett tack för mina insatser för idrott i landet. Jag är utbildad på SvTF, SISU och har också besökt Ryssland och Frankrike för att utbilda mig inom idrott.

Vad ser du fram emot mest just nu?
Att träna alla mina duktiga elever!

Vad tror du vi kan göra bättre i Sverige med tennisen?
Vi behöver duktiga tränare som kan lära ut till barn, ungdomar och vuxna. I Spårvägen har vi det! Juniorerna i Sverige är bra men föräldrarna kan vara problematiska. Det är för mycket jämförelse tidigt och föräldrarna tror att de kan se hur bra deras barn är och kan bli. Tränarna har kunskapen men det kan vara svårt med föräldrars intressen och åsikter. Det är en lång väg att bygga en tennisspelare och det är inte alla som kan förstå den processen. Jag har utbildat mig hela mitt liv för just det och vill koncentrera mig på barnen!


Vad är det roligaste med att jobba på Spårvägen?
Jag får möjligheten att göra det jag är bra på, att träna andra i tennis! Jag gillar att jobba eftersom jag vet att jag har mycket kunskap som jag vill ska användas.

Vad är ditt bästa tennisminne?
Jag gillar inte att jämföra, det är inte min grej, men en sak jag kommer ihåg är när vi spelade en juniorturnering med Guinea Bissau. Vi tävlade mot fem andra länder som alla var mycket större, Brasilien t.ex. och vi vann allt. Det var stort.

Vem slutar som världsetta 2021 herrar/damer?
Djokovic och Osaka!

Vad har du för dold talang, förutom tennis?
Jag är DJ och gillar musik! Jag har jobbat på stora arrangemang i Afrika, men nu har jag inte tid för det riktigt, någon gång på en privat fest kanske.

Tack säger vi till Tomé och vi ses på klubben!

Namn: Tomé Sanha (K’Bunhe Mona N’Sungo)
Favoritslag: Serve & volley
Racket: Babolat Pure Aero
Strängar: Wilson Sensation 24kg
Gillar: Afrikansk mat, musik och att vara social
Ogillar: Mycket snack och stress
Favoriträtt: Potatisgratäng
Jobbat som tränare: 38 år
Roll på Spårvägen: Tränare, ansvarig för minitennis och matchskola.