Minitennis

Ansvarig tränare för minitennis: Tomé Sanha

Man startar sin resa som ny spelare i vår minitennisskola på lördagar i klubben. Där får man kontakt med klubben, sporten, tränarna, nya kompisar/träningskompisar som kan bli kompisar resten av livet. Det är här resan startar som Spårvägensspelare.

Vad gör man och vad tränar vi på?

Som nybörjare i minitennisen får man lära sig grunderna i tennis under roliga förhållanden, bygga upp sina karaktärsdrag samtidigt som tränarna sår frön för framtiden. Inriktningen för de yngsta, de som i regel inte har så mycket förkunskaper, är på rörlighet, koordination och balans i lek. Träningen är allsidig och varierad för att barnen ska ha roligt.

Om man varit med i minitennisen en eller ett par terminer och lärt sig grunderna i den träning vi bedriver, flyttas man i regel ihop med barn med samma förkunskaper. Här kan det variera lite i ålder och utvecklingen kan skilja sig åt väldigt mycket beroende hur man växer och mognar. Oftast är det dock barn i samma ålder plus, minus något år.

Målsättningen är att odla barnens intresse för sport och tennis samtidigt som självkänslan stärks och förmågan att kunna koncentrera sig på en uppgift förbättras. Rörlighet, koordination och balans är grundläggande färdigheter i allt idrottande, därför ligger ett stort fokus på just detta.

Boll, bana och varför?

I klubben har vi 5 olika bolltyper och dessa varierar i hårdhet. Bollarna är anpassade utifrån spelarens ålder/storlek/nivå samt vilken banstorlek man spelar på. Vi använder oss av dessa bollar/banstorlekar för att främja barnens utveckling. Ansvarig tränare bestämmer när spelaren är redo för att byta boll/banstorlek.

I minitennis startar man med skumbollen som är den lättaste av alla bollar. Banstorleken är minitennisplan med minitennisnät. Nästa steg i spelarens utveckling efter skumbollen är den röda filtbollen. 

Aktiviteter samt tävlingsförslag för minitennis. Hur och när börjar man tävla?

Aktiviteter som klubben arrangerar för minitennis är klubbmästerskap, pizzakvällar och matchträning internt för våra minitennisspelare under roliga och trygga förhållanden. Tävlingar externt får föräldrar förslag på av den ansvarige tränaren. Vi rekommenderar generellt:

• IF SO TOUR, mini (skum & röd boll).
• Klubbmatcher

Mer information kring tävlingar för barn hittar du under rubriken ”Att börja tävla”. 

Vi vill att du som förälder till barn i minitennisen:
• Ställer upp på våra aktiviteter som ledare och hjälp på våra roliga sociala aktiviteter för barn
• Kommer på vår föräldrautbildning
• Bidrar till bra stämning och stöttar alla spelare

Mer information om kursernas villkor finns på sidan “Medlemsinfo – Allmänna bestämmelser och kursinformation”